(null)

(null)


Ni vet dagen efter? Alltså dagen efter man fått i sig lite alkohol. Och då menar jag inte att man blivit askalas för då hade jag bara legat i fosterställning i ett dygn. Eller nej. Inte ett dygn. Mest troligt två. Eller tre. Likt ett turkiskt jäkla bröllop. 

Men när man blivit lite salongs. Så där så att axlarna sjunker ned och kroppen känns lite mer mjuk. Och man ser livet utifrån ett litet mer rosigt skimmer. Då! Då blir jag alltid sådär bakis hungrig dagen efter. Och då pratar vi inte yoghurt och Granola. En Skogaholm med lite kaviar. Nej nej. Jag vill ha salt. Fett. Typ nästan en pizza till frukost. Trots drive through'n natten innan. Och ja. Vi körde till donken med vår uber. Och sambon kom skuttande ut från donken med en stor påse med snackbox och ett gigantiskt leende på läpparna. 

Nackdelen dagen efter är ju att man inte har all ork i världen till att ställa sig för att baka en pizza. Eller någon större brunchbuffé. Däremot så finns det de perfekta bakisrätterna för de som 1. kan stå upprätt. 2. Kan stå upprätt i alla fall 10 minuter. 3. Inte är alldeles för bakfull för att inte ha aptit och kunna äta. 

(null)

(null)

Som jag garanterat sagt flera gånger här så älskar jag tortillabröd. Det är ett måste att alltid ha här hemma. Man kan verkligen göra a l l t med tortilla. Bland annat frukost quesadillas. 
Har ni testat det någon gång? Det är faktiskt galet simpelt!

(null)


1 frukost quesadilla kan delas på 2 personer utan problem. Men är man alltför hungrig så kan det vara bra att fixa 2.

1quesadillas 

2 tortillabröd, medium storlek
1 ägg
1/2 paket bacon eller 1 kryddig korv. Ex kycklingchorizo.
Ost. Massa ost. Gärna 2 sorter om man har det. Jag använde cheddarost som blev över från när jag lagade hamburgare och goudaost.
Matolja

(null)


Gör en liten äggröra av ägget och häll upp på en tallrik, ställ åt sidan.

Skär korven i mindre bitar. Stek korven. Häll över korven på äggröran.

Ta fram två tortillabröd.
Hyvla ost och täck båda bröden.

Häll upp ägg- och korvblandningen på ett av bröden.

Höll upp lite matolja i en stekpanna och hetta upp på medelhög värme. Stek brödet med ägg- och korvblandningen mot stekpannan och placera det andra brödet som ett lock. Det räcker med någon minut bara. Det gäller att ha lite koll så att brödet inte bränds.
Flippa över tortillan med hjälp av en tallrik så andra sidan steks också. Det går snabbt för osten att smälta och för tortillan att få en fin yta.

Serveras som den är eller med lite créme fraîche och guacemole om ni har färdigt. Se inget tvång i att servera med någon dipp då quesedillan är fantastiskt god precis som den är. Och sådär lagom salt och fet som man cravear dagen efter. 

(null)

(null)



Frukost quesadilla

Frukost 3 kommentarer
(null)

(null)


Ni vet dagen efter? Alltså dagen efter man fått i sig lite alkohol. Och då menar jag inte att man blivit askalas för då hade jag bara legat i fosterställning i ett dygn. Eller nej. Inte ett dygn. Mest troligt två. Eller tre. Likt ett turkiskt jäkla bröllop. 

Men när man blivit lite salongs. Så där så att axlarna sjunker ned och kroppen känns lite mer mjuk. Och man ser livet utifrån ett litet mer rosigt skimmer. Då! Då blir jag alltid sådär bakis hungrig dagen efter. Och då pratar vi inte yoghurt och Granola. En Skogaholm med lite kaviar. Nej nej. Jag vill ha salt. Fett. Typ nästan en pizza till frukost. Trots drive through'n natten innan. Och ja. Vi körde till donken med vår uber. Och sambon kom skuttande ut från donken med en stor påse med snackbox och ett gigantiskt leende på läpparna. 

Nackdelen dagen efter är ju att man inte har all ork i världen till att ställa sig för att baka en pizza. Eller någon större brunchbuffé. Däremot så finns det de perfekta bakisrätterna för de som 1. kan stå upprätt. 2. Kan stå upprätt i alla fall 10 minuter. 3. Inte är alldeles för bakfull för att inte ha aptit och kunna äta. 

(null)

(null)

Som jag garanterat sagt flera gånger här så älskar jag tortillabröd. Det är ett måste att alltid ha här hemma. Man kan verkligen göra a l l t med tortilla. Bland annat frukost quesadillas. 
Har ni testat det någon gång? Det är faktiskt galet simpelt!

(null)


1 frukost quesadilla kan delas på 2 personer utan problem. Men är man alltför hungrig så kan det vara bra att fixa 2.

1quesadillas 

2 tortillabröd, medium storlek
1 ägg
1/2 paket bacon eller 1 kryddig korv. Ex kycklingchorizo.
Ost. Massa ost. Gärna 2 sorter om man har det. Jag använde cheddarost som blev över från när jag lagade hamburgare och goudaost.
Matolja

(null)


Gör en liten äggröra av ägget och häll upp på en tallrik, ställ åt sidan.

Skär korven i mindre bitar. Stek korven. Häll över korven på äggröran.

Ta fram två tortillabröd.
Hyvla ost och täck båda bröden.

Häll upp ägg- och korvblandningen på ett av bröden.

Höll upp lite matolja i en stekpanna och hetta upp på medelhög värme. Stek brödet med ägg- och korvblandningen mot stekpannan och placera det andra brödet som ett lock. Det räcker med någon minut bara. Det gäller att ha lite koll så att brödet inte bränds.
Flippa över tortillan med hjälp av en tallrik så andra sidan steks också. Det går snabbt för osten att smälta och för tortillan att få en fin yta.

Serveras som den är eller med lite créme fraîche och guacemole om ni har färdigt. Se inget tvång i att servera med någon dipp då quesedillan är fantastiskt god precis som den är. Och sådär lagom salt och fet som man cravear dagen efter. 

(null)

(null)



(null)


Godmorgon. Eller morgon och morgon. Vid det här laget är det lunch. Man skulle ju kunna tro att jag sovit tills nu med tanke på att vi för första gången sen dottern kom sovit själva här hemma. Men icke. Jag vaknade klockan 7. Stressad. Och kunde inte somna om. Och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade lite ont i håret. 

Sambon och jag hade skitkul igår! Och vi höll sams! Trots arkadspel. Och biljard. Men det sista var enkelt. För jag kan inte spela biljard. Alls. Jag kan inte sparka på bollar så varför skulle jag då kunna slå på små hårda bollar med en smal pinne liksom. Lägg till lite vin på det och siktet var inte det bästa heller. Eller pricksäkerheten. Dock höll jag mina bollar på bordet. Det gjorde inte sambon. Han lyckades preja av den vita bollen ett par gånger. Han lyckades även få i bollarna i hålen också. Det gjorde inte jag. 

Jag slog honom i basket i alla fall. Första gången. Inte andra men då fick jag inga bollar så tiden hann ta slut. Sambon säger att jag bara skyller på det och att han vann. Men det är bara för att hans ego fick sig en törn. Men vi höll sams. Vilket nog beror på att jag hoppade baseball buren. Hade jag gjort den så hade coach sambon den store kommit fram. Och jag hade blivit galen. Och säkert träffat några bollar i ren frustration. 

Idag blev det inte mycket till sovmorgon. Det var upp. In i duschen. Såklart. En resorb. 2 alvedon och sen bädda ned sig med godispåsen. Sånt man inte kan göra när dottern är hemma. Snart blir det sten, sax och påse om vem som ska fixa brunch. Sen hämta dottern som jag faktiskt saknar väldigt mycket! 

Här nedan kommer sista middags tipset inför Valborg. Speedmiddagen. En middag på 20 minuter. Och är så där krämigt, galet god att den enda nackdelen är en intensiv matkoma som skulle kunna försena promenaden ned till brasan. 


(null)

(null)


Lövbiffspasta 

4 skivor lövbiff. Jag glömde att väga dem.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 gram champinjoner 
2 paket kantarell färskost, Créme  Bonjour a 100 gram
2.5 dl matlagningsgrädde 
Naturell matolja
Salt och svartpeppar

Spagetti

Gör så här:

Koka spagetti. Glöm inte att vara generös med olivolja och salt!

Skala och hacka löken. 
Finhacka vitlöken.
Tvätta och skiva champinjonerna.
Ned med allt i en stekpanna och stek i olja på medelhög värme.

Skär lövbiffen i mindre bitar.

När champinjonerna minskat i storlek och börjar få färg så slänger du i lövbiffen. 
Salta och peppra. Stek i ett par minuter.

Häll i kantarellosten och grädden. Blanda och låt puttra upp. 
Smaka av och krydda ev. Lite mer vid behov.

Häll av spagettin.

Servera i en djupare tallrik. Skippa fjantiga garneringar utan sätt er bara och njut! 

En helt himmelskt god middag på  runt 20 minuter. Perfekt när det är brådis ned till brasan. 

(null)

(null)

Lövbiffspasta

Kött 2 kommentarer
(null)


Godmorgon. Eller morgon och morgon. Vid det här laget är det lunch. Man skulle ju kunna tro att jag sovit tills nu med tanke på att vi för första gången sen dottern kom sovit själva här hemma. Men icke. Jag vaknade klockan 7. Stressad. Och kunde inte somna om. Och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade lite ont i håret. 

Sambon och jag hade skitkul igår! Och vi höll sams! Trots arkadspel. Och biljard. Men det sista var enkelt. För jag kan inte spela biljard. Alls. Jag kan inte sparka på bollar så varför skulle jag då kunna slå på små hårda bollar med en smal pinne liksom. Lägg till lite vin på det och siktet var inte det bästa heller. Eller pricksäkerheten. Dock höll jag mina bollar på bordet. Det gjorde inte sambon. Han lyckades preja av den vita bollen ett par gånger. Han lyckades även få i bollarna i hålen också. Det gjorde inte jag. 

Jag slog honom i basket i alla fall. Första gången. Inte andra men då fick jag inga bollar så tiden hann ta slut. Sambon säger att jag bara skyller på det och att han vann. Men det är bara för att hans ego fick sig en törn. Men vi höll sams. Vilket nog beror på att jag hoppade baseball buren. Hade jag gjort den så hade coach sambon den store kommit fram. Och jag hade blivit galen. Och säkert träffat några bollar i ren frustration. 

Idag blev det inte mycket till sovmorgon. Det var upp. In i duschen. Såklart. En resorb. 2 alvedon och sen bädda ned sig med godispåsen. Sånt man inte kan göra när dottern är hemma. Snart blir det sten, sax och påse om vem som ska fixa brunch. Sen hämta dottern som jag faktiskt saknar väldigt mycket! 

Här nedan kommer sista middags tipset inför Valborg. Speedmiddagen. En middag på 20 minuter. Och är så där krämigt, galet god att den enda nackdelen är en intensiv matkoma som skulle kunna försena promenaden ned till brasan. 


(null)

(null)


Lövbiffspasta 

4 skivor lövbiff. Jag glömde att väga dem.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 gram champinjoner 
2 paket kantarell färskost, Créme  Bonjour a 100 gram
2.5 dl matlagningsgrädde 
Naturell matolja
Salt och svartpeppar

Spagetti

Gör så här:

Koka spagetti. Glöm inte att vara generös med olivolja och salt!

Skala och hacka löken. 
Finhacka vitlöken.
Tvätta och skiva champinjonerna.
Ned med allt i en stekpanna och stek i olja på medelhög värme.

Skär lövbiffen i mindre bitar.

När champinjonerna minskat i storlek och börjar få färg så slänger du i lövbiffen. 
Salta och peppra. Stek i ett par minuter.

Häll i kantarellosten och grädden. Blanda och låt puttra upp. 
Smaka av och krydda ev. Lite mer vid behov.

Häll av spagettin.

Servera i en djupare tallrik. Skippa fjantiga garneringar utan sätt er bara och njut! 

En helt himmelskt god middag på  runt 20 minuter. Perfekt när det är brådis ned till brasan. 

(null)

(null)

(null)

(null)


Fast cake. Eller chokladkaka. Lite kladdig så där. Med glass.

(null)

(null)

Alltså, den här efterrätten är nog så simpel som det bara kan bli egentligen. Och serveras kladdkakan och glassen var för sig så är det visserligen supergott men mer åt en simpel fika. Förstå ni vad jag menar? 
(null)

Om man däremot bakar den här Choklad kladdkakan  och sedan toppar med en kula vaniljglass och dekorerar med lite kolasås  så blir det en efterrätt av världsklass. Värdig att serveras till en lyxmiddag. 

(null)

(null)

Detta recept är ett basrecept. Grunden så att säga. Variationen som man kan göra med den här efterrätten är oändlig. Man kan variera i glassmaker. Slänga på hackade nötter. Blanda kolasås med stekta och saltade pekannötter. Man kan lägga till grädde och jordgubbar för en mer somrigare touch. Som sagt. Valmöjligheterna är oändliga. 

Mitt mål var att komma på en efterrätt som var enkel, snabblagad och supergod. Valborg är ju en sån dag som man oftast jobbar halvdag och sen ska man stressa hem, hinna laga mat. Fixa efterrätt och sedan hinna ned till brasan i tid. Så jag valde att köra med grundreceptet. Med köpes glass och kolasås. Men det kan man ju självklart göra själv om man har mer tid.

Om man börjar med att laga kladdkakan dagen innan så har man ju verkligen sparat in tid. Denna kaka är dock en väldigt snabb sådan.

(null)


Farmors magiska kladdkaka:
4-6 personer

2 ägg
100 gram smör
3 dl strösocker
3-4 msk kakao 
3 dl mjöl

Sätt ugnen på 200 grader

En inte alltför stor springform. Gärna en 20-24 cm i diameter. Eller liknande form. 

Smält smöret. Sno lite med en bakpensel och smöra formen. Låt svalna lite. Vispa sedan ned äggen. Häll i sockret och kakaon. Rör om ordentligt.  Häll sedan i mjölet och blanda in det noga.

Häll över den ganska tjocka smeten i formen och grädda i ugnen i ca 12-15 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Ta ut kakan och låt svalna.

Vanilj glass eller valfri smak

Kolasås. Färdig köpt eller egen.

Innan servering av efterrätten så skör du kladdkakan i lika stora bitar. Jag gjorde små kvadrater. Eller helt ärligt så blev dem snarare små rektanglar. 

Skopa up en kula vaniljglass på toppen. Dekorera med kolasåsen så som du vill. 

Klart!
(null)

(null)



Chocolate cookie ice cream - typ

Äntligen helg 2 kommentarer
(null)

(null)


Fast cake. Eller chokladkaka. Lite kladdig så där. Med glass.

(null)

(null)

Alltså, den här efterrätten är nog så simpel som det bara kan bli egentligen. Och serveras kladdkakan och glassen var för sig så är det visserligen supergott men mer åt en simpel fika. Förstå ni vad jag menar? 
(null)

Om man däremot bakar den här Choklad kladdkakan  och sedan toppar med en kula vaniljglass och dekorerar med lite kolasås  så blir det en efterrätt av världsklass. Värdig att serveras till en lyxmiddag. 

(null)

(null)

Detta recept är ett basrecept. Grunden så att säga. Variationen som man kan göra med den här efterrätten är oändlig. Man kan variera i glassmaker. Slänga på hackade nötter. Blanda kolasås med stekta och saltade pekannötter. Man kan lägga till grädde och jordgubbar för en mer somrigare touch. Som sagt. Valmöjligheterna är oändliga. 

Mitt mål var att komma på en efterrätt som var enkel, snabblagad och supergod. Valborg är ju en sån dag som man oftast jobbar halvdag och sen ska man stressa hem, hinna laga mat. Fixa efterrätt och sedan hinna ned till brasan i tid. Så jag valde att köra med grundreceptet. Med köpes glass och kolasås. Men det kan man ju självklart göra själv om man har mer tid.

Om man börjar med att laga kladdkakan dagen innan så har man ju verkligen sparat in tid. Denna kaka är dock en väldigt snabb sådan.

(null)


Farmors magiska kladdkaka:
4-6 personer

2 ägg
100 gram smör
3 dl strösocker
3-4 msk kakao 
3 dl mjöl

Sätt ugnen på 200 grader

En inte alltför stor springform. Gärna en 20-24 cm i diameter. Eller liknande form. 

Smält smöret. Sno lite med en bakpensel och smöra formen. Låt svalna lite. Vispa sedan ned äggen. Häll i sockret och kakaon. Rör om ordentligt.  Häll sedan i mjölet och blanda in det noga.

Häll över den ganska tjocka smeten i formen och grädda i ugnen i ca 12-15 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Ta ut kakan och låt svalna.

Vanilj glass eller valfri smak

Kolasås. Färdig köpt eller egen.

Innan servering av efterrätten så skör du kladdkakan i lika stora bitar. Jag gjorde små kvadrater. Eller helt ärligt så blev dem snarare små rektanglar. 

Skopa up en kula vaniljglass på toppen. Dekorera med kolasåsen så som du vill. 

Klart!
(null)

(null)