Granola med torkad frukt

2 kommentarer
(null)

Det har kommit till min kännedom att min müsli som jag gjorde för några veckor sedan i själva verket var granola. Müsli är en simpel, kall och sorglig blandning. Typ. Som visserligen kan vara lite lätt torrostad men som oftast blandas kall. Och som därmed inte få räknas in i Granola klubben. Som inte är kall. Utan varm, go och rostad. Müsli är typ rawfood. Rakt upp och ned. Om den inte torrostats pytte pytt. För då får den inte klassas som rawfood. Utan då är den bara en simpel trött müsli. Inget exotiskt med den liksom. Kanske russinen. Men dem jag använde var rätt trötta dem med.

 Den som minns min müsli kanske minns att jag både rostade mina frön, nötter och gryn. Och jag använde även vatten, naturell olja och honung när allt rostades i ugnen. Min müsli tillhör därför den varma, goa granola klubben. Så för att klargöra. För att undvika några som helst missförstånd. Eller innan någon som enbart äter rawfood stoppar i sig min müsli. Förlåt granola. Den är tillagad. I 175 grader. Ät den inte. Å andra sidan så kan ni säkerligen läsa och dra slutsatsen själva. Ni har garanterat mer kunskap om det där än mig och klickade er bort från receptet i samma sekund som ni läste "sätt ugnen på 175 grader".

 Min müsli var alltså ingen müsli. Det var en granola. Granåla? Granola? Hur uttalar ni det?

Sen får man ju vara tacksam för att min müsli gick och blev granola. Det om något låter ju lite mer aptitligt. Lite lyxigare. Lite mer inne. Som om jag är sån där hälsomedveten matbloggare som har koll på de senaste frukosttrenderna. Det har jag inte. Helst av allt skulle jag vilja äta grilled cheese eller avokado toast till frulle varje morgon. Men sånt kanske man inte borde säga. Högt.

 

Idag tänkte jag slänga ut ett till recept på Granååla. Ett lite mer fruktigare sådant. Lite mer tropiskt. Ska vi kalla den för det? Sannas tropiska granola? Rester från  dotterns ratade torkad frukt. Bottenskrapet från skötväskan. Nej. Nej. Det sista var ett skämt. Inte det första. Dottern ratade den torkade frukten och jag visste inte vad jag annars skulle göra med den. Och vi var slut på müsli. Förlåt, granola. Och jag var riktigt sugen på det igår kväll. På riktigt.  Granola, men lite nötter och söt, torkad frukt till min vaniljyogurt. Smaklökarna hoppar jämfota bara av tanken. En riktig favorit frulle här hemma. På riktigt. Speciellt nu på våren. Nu längtar jag bara efter lite mer värme så att man kan sitta på balkongen och avnjuta den i solen. Fort som fan. För dottern måste man ju ha koll på. Såklart. Hon gillar också min müsli för övrigt. Förlåt, granola. Märkligt det där egentligen då hon annars ratar torkad frukt.


(null)


 

 

Granola på mitt vis

 Torkade äpplen, päron, aprikoser & plommon

 

5 dl havregryn

1 dl skållad, hackad mandel

1 dl frömix

50 gram kokoschips naturella

1 påse med blandad torkad frukt, 250 gram. I min påse var det öpplen, päron, aprikos och plommon.

 

0,5 dl honung

0,5 dl naturell olja. Jag tog rapsolja. Solrosolja tror jag blir godast.

0,5 dl vatten

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Häll samtliga ingredienser på plåten förutom frukten.

Bred ut i ett jämnt lager.

 

Ta ett glas och blanda honung, olja och vatten. Rör om ordentligt innan du ringlar över granolan på plåten. Blanda ordentligt och bred sedan ut allt i ett jämnt lager igen.

 

In i ugnen. 5 minuter i taget men  i ca 14-15 minuter totalt.  Rör om på plåten var 5:e minut så granolan inte bränds. Speciellt inte kokoschipsen som har en tendens att göra det.


(null)


Medan granolan är i ugnen så passar du på att hacka ned den torkade frukten i mindre bitar. Bestäm själv hur stora du vill att dem skall vara.


(null)Ta ut efter 15 minuter och låt svalna.


(null)


 

Blanda sedan granolan med frukten i en stor bunke och häll sedan i en stor burk med lock.

Passa även på att smaka på granolan medan den är ljummen. Det smakar helt magiskt då! Speciellt med vaniljyogurt. Som en efterrätt. Och som bonus så doftar hela köket som om man bakar paj!


(null)


 


 
1 Pervin:

skriven

Visste inte heller skillnaden 😂😂😂👌 Men ser sjukt gott ut 😍

Svar: Säg det till tanten på
Ica som höll föreläsning. 🙄 Tack, Det är supergott! 😋 och skitbra gå bort present också! Häll i en fin burk bara så har man en toppen gå på middag present! 👌🏻
Sannas Kitchen Stories

2 Malin:

skriven

Haha, jag kör stenhårt på ååå-uttalet! Förmodligen fel man så mycket skönare i munnen :)

Svar: Eller hur?! Jag gör detsamma! O :et blir så onaturligt i munnen. Och avhugget. Hahaha
Sannas Kitchen Stories