Simple syrup!

Kommentera
 
(null)
 
Eller sockerlag som jag antar att det heter på svenska. 
 
När jag bakar tårtor så vill jag gärna ha dem så där höga och amerikanska.  De ska vara så höga och ståtliga att de får hybris typ. Mycket roligare att dekorera och göra fin än en platt och tråkig tårta. 
 
För att göra höga tårtor så kräver det även tjocka och bastanta tårtbottnar. (Och dubbla fyllningar) Vilket i sin tur kan bli rätt torrt. Och det är inte så jäkla kul att servera. Man vill ju att folk ska häpnad av utseendet och dregla av smaken. Typ.
 
Det som har räddat mig när jag bakar mina hybris tårtor är simple syrup. Och Yolanda Gampp. Från youtube kanalen "How to cake it". Har ni inte sett hennes videos, klicka er ur detta blogginlägg genast och gör det. Nu! När ni kollat några videos får ni gärna komma tillbaka. Såklart. 
 
Yolanda behandlar alltid sina tårtbottnar med simple syrup. Hon använder sig av sin egen designade mr squeeze alot. Ser ut som en gigantisk kryddburk. En hybris kryddburk. Som man kan klämma ur lagen över bottnarna. Jag har ingen sån. Jag använder dotterns gamla nappflaska som jag gjort massa hål i. I själva nappen alltså. Funkar absolut lika bra. Och garanterat billigare. Vill man inte köpa en nappflaska, vilket är fullt förståligt, så kan man faktiskt göra små hål i korken på en petflaska. Det kräver lite styrka. En spik och hammare. Gärna en tjock skärbräda under. Men det funkar.
 
Hur som helst. Tanken är alltså att innan du sk fylla tårtan och när den är tinad (om du har fryst den innan) så behandlar du bottnarna med sockerlagen för att de inte skall bli torra. 
 
En tvist som jag även brukar göra med den här sockerlagen är att smaksätta den för att framhäva smaken eller en smak i tårtan. 
 Biltårtan som jag lade upp här igår med ahlgrens bilar fluff, behandlade jag tårtbottnarna med citronsockerlag. Detta för att tårtbottnarna fick en gudomlig smak som gifte sig fint med fluffet. 
 
En annan tårta behandlade med sockerlag och en skvätt espresso. Supergott! 
Variationerna är många.
 
(null)
 
 
Hur gör man då den här magiska sockerlag? 
Så enkelt att det är pinsamt. Lika många delar socker som vatten. Koka upp. Och låt svalna.
 
Alltså, om du har 1 dl socker så häller du på 1 dl vatten. Kokar upp. Låt svalna. 
 
Enkelt va? Inte?  Vi tar det igen. 
Om du har 2 dl socker, häller du på 2 dl vatten. Kokar upp. Låt svalna. 
 
Inte så svårt väl?