Spenatsoppa

En kommentar
(null)


Idag är det Veggie Wednesday och vegetariskt står på matschemat. Det är inte ens något som sambon reflekterat över. Konstigt nog. Han frågade vad vi skulle äta till middag och jag svarade spenatsoppa. Och väntade på protester. Så som hur många korvar vi skulle steka. Toppa med bacon kanske? En stor stek? Men nada. Inget. 
Då samtalet togs i telefonen så trodde jag givetvis att telefonen pajjat. Eller att han åtminstone klickat mig. Men nej. Inget sådant. Han var kvar i luren. Dessutom lika glad som innan middagen diskuterats. Jag säger då det. Hela tisdagen var bara helmärklig. 

(null)

För ja, våra middagar äts ju dagen innan de publiceras här. Så vår Veggie wednesday är ju egentligen Veggie Tuesday. Och en tuesday soup. Ja, jag vet. Jag har gått lite bananas med mina benämningar. Och lite töntig med mina engelska titlar. Men försök själv med att hitta på klämkäcka teman som rullar skönt på tungan på svenska. "Sopptisdag". Hur jävla sexigt låter det liksom?

Dock så fick sambon för sig att jag försökt förgifta honom idag på förmiddagen. Att jag fått nog. Men kalla fötter. 

Kan ha och göra med att jag idag ringde honom tre gånger på raken då jag märkt att han tagit med sig spenatsoppan till lunchlåda. Och jag smått hysteriskt messat att "soppan är giftig!" "Ät inte!" Lite osammanhängande sådär.

Ja, alltså inte vet jag om den faktiskt är så giftig med dödlig utväg. Men det sägs ju att spenat inte ska värmas upp igen om inte spenaten sköljts väldigt noga innan tillagning. Och därefter kylts ned snabbt efter den tillagats. Spenaten kom ju från en fryspåse. Så det bör ju vara lugnt där. Fast inte vet jag hur den hanterats innan den hamnade i min fryspåse. Dock så vet jag hur den hanterats här hemma. Och det är inte alls. Både jag och sambon var überlata. (Är det från det ordet som uber kommer ifrån?) Vi fastnade i soffan. Och blundade för både disk och soppan på spisen. Som han sedan tog av nu på morgonen. Alltså inte det minsta kyld. Snarare fisljummen. 

Så hur mycket sambon än kan gå mig på nerverna så vill jag inte ta kål på honom. Han får gärna hänga kvar ett tag till. Sisådär åtminstone 80 plus år. Vi ska ju sitta där när vi är över hundra och äntligen kunna göra narr av omgivningen. Öppet. Prata ofiltrerat. Speciellt sambon. Och komma undan med det som de senila gamlingar folk skulle ta oss för.

Dessutom har han ingen livförsäkring.

(null)


Spenatsoppa

Fryst spenat, 500gram
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 -5 dl vatten. Börja med 3. Tänk på att grädde ska i sen.
1 tärning grönsaksbuljong.
2.5 dl matlagningsgrädde 
2 dl creme fraiche
Salt
Svartpeppar 
1 nypa vitpeppar

4 ägg

Bröd
Smör
Ost

(null)


Skala och hacka en gul lök.
Häll i spenaten och löken i 3 dl vatten med grönsaksbuljongen i en stor kastrull. 
Pressa i vitlöken.

Låt koka upp. 

Koka äggen.

Ta bort kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.

Tillsätt grädden och creme fraichen. Smaka av. Krydda. 
Låt puttra.

Tillsätt eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Låt puttra i några minuter.

Skala äggen och dela dem i halvor.

När soppan är tillräckligt kryddad och varm så är det bara att servera i en djup skål. Och toppa med ägghalvorna och servera med ostmackor. Vi åt ett fantastiskt gott ciabattabröd. Det är att rekommendera.

Ett tips är även att servera med en liten klick créme fraîche. Det är supergott! 

(null)

 
1 Linda:

skriven

Det ju så himla gott med spenatsoppa! 😋

Svar: Spenatsoppa får mig att tänka på dagis. Hahaha men sån underskattad rätt. Helt barnsligt gott ju! 😋
Sannas Kitchen Stories