Sockerfria chokladbollar

4 kommentarer

Idag är vi insnöade. Bokstavligt talat. Det gick verkligen inte att komma ut ur porten. Speciellt inte med min ruttna vagn.

Dagen är inställd in Stockholm. Det är sant. Inte för att vi inte kan lämna hemmet. Utan för att det snöar. Det snöar värre än vid den där väggen i game of thrones. Sätt på  Nyheterna. Winter is not coming. Winter came. 

(null)


Jag skulle till tandläkaren idag. Jag kommer inte dit. Det var väldigt synd. Jag var tvungen att nypa mig själv i armen när jag ringde och avbokade  för att mitt flin inte skulle höras igenom telefonen. Jag borde verkligen dit. Men den ångesten jag känt de senaste tre dagarna har varit kvävande. Igår kunde jag inte somna för att jag våndades för att sätta mig i den där tandläkarstolen. Jag övervägde till och med att byta med dottern. Skänka dem henne. Låtsas som att jag trodde att det var hennes tid. Dem kan ju ta en titt  i hennes mun istället. Jag borstar tänderna. Jag är noga. Hon har krita i tänderna. Och bråkar vid varje tandborsting. Jag bråkar aldrig när jag ska borsta tänderna. Jag borstar ofta. Ingen behöver tvångshålla mig när en tandborste kommer nära min mun. (Nej. Min unge springer inte runt med krita i tänderna. Hela tiden. Inte alltid. Jag tar hand om min unges tänder. Så ingen behöver ringa socialen)

Att vara instängd hemma är typ som att vara sjuk. Fast man är pigg och mår bra. Märklig känsla det där. Men precis som när man är sjuk så skrotar man runt i pyjamas hela dagen och sicksackar mellan legot på golvet och blundar för kaoset i dotterns rum. Det blev typ som en mellandag. Fast jag sket i att städa. Men är det en mellandag så får man unna sig något gott. Och jag slapp undan tandis. (Tack väderguden.) Och det är alltid värt att fira! Så när jag märkte att dottern började bli lite väl rastlös så slog jag två flugor i en smäll och drog fram matberedaren för att baka lite sockerfria chokladbollar med henne. En stor favorit hos både henne och mig. 

(null)


Detta recept gav oss 8 relativt stora chokladbollar. Men det beror på att dotterns koncentrationsförmåga är lika med noll. Eller som en 1 och ett  halvåring med myror i brallorna. Vilket för  min del innebar att jag var tvungen att rappa på det hela så att säga. Man kan garanterat få till 16 mindre bollar om man har tålamodet. Och tiden.

(null)


Detta behöver du:

8 dadlar
2.5 dl havregryn
Ca 1 dl smör (jag brukar ta Bregott för det är det vi oftast har hemma. Och då är det även lättare att mäta upp i i ett dl mått.)
1.5-2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt eller vanligt
2 msk kaffe
Kokosflingor till rullning

Släng ned allt i matberedaren och kör tills det blir en tjock massa.
Skrapa ned allt från sidorna och ställ i kylskåpet i ca 20 minuter. Röran blir lättare att arbeta med då.

Rulla till bollar och täck dem i kokosflingor.

Klart!

(null)


Chokladbollarna håller sig ett par dagar i kylskåpet men jag tycker inte de blir så värst goda efter det.


 
1 Anonym:

skriven

Trevligt! Ska definitivt testas!

2 Linda:

skriven

Det var verkligen riktigt vidrigt idag, skönt med lite bakmys ❤️

3 JD:

skriven

Ser fantastiskt gott ut :)

4 Anonym:

skriven

Måste testa :)

Svar: Ja gör det, super gott! 😊
Sannas Kitchen Stories