Turkisk linssoppa - Mercimek corbasi

En kommentar
Veggi wednesday!

(null)

För 12 år sedan så bodde jag i Turkiet. Jag hade precis tagit studenten, blivit kär. Sopade planerna om att plugga i USA och flyttade dit istället. Låter rimligt? Nej? Det tyckte nog ingen i min omgivning. Bara jag. Men vad vet egentligen en 19 åring om nåt? Absolut ingenting. 

Min dåvarande pojkvän hade storslagna planer om vad vi kunde åstadkomma i staden som vi bodde i och hade en tydlig vision om hur han ville att vårt liv skulle se ut. Bland annat bilden av den perfekta hemmafrun. Ni vet hon som bakar, tvättar, städar och lagar mat. Ungefär hur mitt liv ser ut nu. Stackars sate. Han kom bara 10 år för tidigt. 

För där och då så var jag en katastrof. Jag minns än idag hur han stod med gapande min och skalade ett svart ägg. Hans mål hade tydligen varit en hemmasittande flickvän som hade maten redo på bordet när han kom hem. Han hade inte vunnit på jack potten om man säger så. På något sätt. Och definitivt inte jag heller. Främst inte jag. Men som alltid när man är ung, dum, naiv och komplett korkad så måste man ju göra om samma misstag sisådär 15-20 gånger innan man lär sig. Det tog mig 3 år. Sen flyttade jag hem. Det bästa beslut jag någonsin gjort.

Men ibland kan jag faktiskt sakna Turkiet. Jag saknar maten. Inte min mat. Den var vedervärdig. Utan matkulturen där. Den är helt fantastisk. Jag kan sakna att gå på tisdags marknaderna, sali pazar och  handla frukt och grönsaker som smakar så fantastiskt. Vi åt alltid närodlat och närproducerat. Färskt och fräscht. Och när jag tänker efter så åt vi ofta vegetariskt. Nu var det inte jag som lagade mat hemma. Men jag stod ofta med i köket och tittade på när han lagade mat. Och det är jag väldigt tacksam för idag. Och för att jag har bra minne. Så att jag minns hur han lagade alla mina favoriträtter. 

Här nedan kommer ett recept på den godaste soppan jag någonsin har ätit. Mercimek corbasi, eller linssoppa som det heter på svenska.  Den är så fantastiskt god att sambon åt tills han fick matkoma och glömde helt bort att han inte fick något kött på tallriken idag. Och det mina damer och herrar är ett riktigt gott tecken! 

Detta behöver du för 4 personer:

5 små potatisar
1 stor gul lök
1-2 msk Tomatpuré 
3dl linser 
Olja, naturell att steka i
Olivolja 
1 liter vatten
Salt, efter smak och tycke
Vitpeppar, efter smak och tycke
Paprikapulver, 1 tesked
1 tesked spiskummin 
Chili flakes eller pulbiber om man har den turkiska kryddan hemma.
Citron

Hacka löken och stek i rikligt med olja i en stor kastrull i några minuter. 

Skala och hacka under tiden potatisen i mindre bitar.

Häll i potatisen i kastrullen och rör om. Låt det steka lite tillsammans innan du häller i 1-2 matskedar tomatpuré . Rör om hela tiden då det snabbt kan brännas vid i botten. 

Koka upp 1 liter vatten vid sidan om. 

Skölj linserna i en sil och häll sidan i kastrullen med potatis och lök. Rör om.

Höll över det kokande vattnet i den stora kastrullen och rör om. Låt det koka upp, sänk sedan värmen till låg temperatur och låt det småputtra under lock i ca 30 minuter. Eller tills linserna och potatisen är mjuk. 

När det gått 30 minuter så tar du av kastrullen åt sidan och mixa soppan slät med en stavmixer. När soppan är helt slät så sätter du tillbaka soppan på spisen och fyller på med vatten till önskad konsistens. Jag fick hälla på ca 5 dl tills jag var nöjd. 

Salta och peppra samt häll i lite spiskummin och paprika pulver. Låt det puttra några minuter. 

Servera i en djup skål och droppa lite olivolja över soppan samt toppa med lite chiliflakes eller pulbiber. Servera även med en klyfta citron. För precis som med stekt ris så tar smaken en helt ny nivå om man droppar ned lite citronsaft i soppan. 

Till soppan så bakade jag även frenchy brödet vars recept som du kan hitta några inlägg ned. 

(null)


 
1 Linda:

skriven

Haha svart ägg! Men du, jag har för mig att det finns någon kinesisk delikatess som är just svarta eller gröna ägg. Det var ju det du lagade! 😀