Färga påskägg med karamellfärg!

En kommentar
(null)När jag var liten så firade jag oftast påsk med min pappa och farföräldrar. Den äldre generationen så att säga. Jag fick varje år höra hur långfredagen på deras tid var såååå lång. Och tråkig. Och lång. Och lite längre. Att jag hade tur. För på deras tid då var a l l t i n g stängt. Och det fanns ingenting att göra. Så det var så långtråkigt. Långt. Och jag förstod inte riktigt. För det var ju inte som om vi gjorde något speciellt vi heller. Vi åkte inte någonstans. Eller handlade. Vi var hemma. Och hade det rätt långtråkigt faktiskt. Vi med. Och pratade om hur tråkigt det var förr. 

Nu kanske jag överdriver men jag har verkligen inget minne av att långfredagen var en rolig dag. Skärtorsdagen däremot. Och påskafton. Men inte fredagen. Den var lång. Och rätt trist. Och en väntan på att det skulle bli påskafton. Typ. Så de lyckades rätt bra mina älskade farföräldrar att föra traditionen vidare. 

Nej, skämt å sido. Vi hade det nog rätt mysigt också. Jag vet att vi målade ägg. Dock med tuschpennor. Roliga figurer. Dem blev väldigt mycket mer fulroliga än fina i alla fall. Inte direkt instagram vänliga om man säger så. 

Att måla ägg kommer vara en tradition som jag kommer föra vidare till dottern. Och att hitta på något mysigt. Typ bio eller nåt på långfredagen. Men det blir när hon är lite äldre. När hon inte äter upp färgen och stoppar penseln i munnen. Eller målar möblerna. Och sig själv. Har lite bättre motorik. Och kan sitta still i mer än 5 minuter i taget. Kan vara en fördel både för att måla ägg och filmtittande.

Men fram tills att dottern lärt sig att styra sina små armar och ben och blivit lite äldre så får jag färga äggen själv. Och då gör jag det på det lata sättet. Med karamellfärg. Äggen blir inte lika personliga och charmiga. Som man säger när nåt egentligen är ganska fult. Men de blir rätt snygga och stilrena. Vilket är kul när man sedan dukar upp för påskmiddagen. Sedan kan man ju såklart rita på äggen också. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. 

Du behöver:

Ägg
Olivolja
Vinäger 
Karamellfärg i gel

Skålar & fat

Gör så här: 

Koka upp äggen du önskar färga och låt dem sedan svalna.

Ta fram de färger du önskar använda och lika många skålar. Fyll skålarna med vatten och droppa i några droppar olivolja och vinäger i. Droppa även i några droppar av karamellfärgen. Rör om.

(null)


Här kan man göra på 2 sätt. 

1. Man kan lägga äggen i skålen med det färgade vattnet. Blanda om, täcka ägget ordentligt. Och vänta. Vänta så länge som möjligt. Ju längre tid desto starkare blir färgen på ägget. Detta kan ju vara smart att göra på morgonen om man sedan har massa annat att göra. Så äggen kan ligga där och dra sig en dag. 

Då kan man även passa på att tejpa äggen i olika mönster. Så när äggskalet sedan har färgats och torkat så kan man försiktigt pilla bort tejpen och få ett fint mönster.

Jag har dock verkligen inte tålamod för något sådant. Jag får alltid för mig vad jag ska hitta på i sista sekund och då vill jag kunna göra det på en gång och sedan att det ska bli klart lika snabbt. Typ. 

(null)


Så vad jag gör är, 2: 

Jag tar fram olika fat och trycker ut min karamellfärg. Jag rullar sedan äggen i karamellfärgen ordentligt. Jag till och med blandar färger för att få det lite roligare. Sedan doppar jag äggen i skålen med färgat vatten. I den färg som jag tycker passar bäst till min skapelse. Därefter lägger jag äggen på ett fat och låter det torka. 

(null)

(null)


Klart! 

Man kan även försiktigt knäcka ägget för att få en marmorerade effekt på skalet. Det är supersnyggt! 

När man gör detta så tenderar händerna bli väldigt färgade. Få inte panik när du sedan tvättar händerna och det inte går bort. Ta bara lite diskmedel och en disksvamp med en hård sida så går det att gnugga bort utan problem! 

Glad långfredag på er! Se till att göra nåt kul idag! Uppmärksamma våra farfäders kamp om en roligare långfredag. Och tänk på alla de fler jobbtillfällen de skapat då ingenting längre är stängt. Att långfredagen inte längre behöver kännas lång. Och att man inte längre behöver säga att det var bättre förr! Färga lite påskägg och tjuvsmaka på påskägget. Det som är fyllt med godis är att föredra. Hej på er! 

(null)

 
1 Jenny:

skriven

Vilka fina ägg 😘