Lax med dillpotatismos och dill & citronsås

3 kommentarer
(null)
 
 
När jag slog upp ögonen i morse mötte min blick dotterns pigga ögon. Ungefär en näslängd ifrån mig. Jag var övertygad om att klockan måste ha varit strax efter 8 och var beredd på att muta henne med youtube på mobilen för att få dra mig i 5 minuter till. Jag tror jag lyfte en meter från sängen när jag såg vad klockan på mobildisplayen visade. 10:12. Tio och tolv. Tolv minuter över 10. Vad hände? Har min unge gått och blivit lika morgontrött som hennes föräldrar? Har Gud hört min bön? Han finns alltså på riktigt?! Jag var tvungen att ta en närmare titt på ungen som inte visade några tecken på varken feber eller någon annan märkliga åkomma. 
 
Vore det inte för att vi skulle ha varit hemma hos en av mina bästa kompisar just kl. 10 så hade jag firat med en lång frukost . Istället blev det en ganska stressig morgon. Eller förlåt. Förmiddag. Morgonen var förbi för ett par timmar sen. Jisses. Kunde inte det här ha hänt under helgen? 
 
Idag har vi härjat med hemma hos dotterns gudmor. Med hennes andra två gudmödrar. Japp. Hon har 3 av dem. Gäller ju att gardera sig liksom. Hemma hos gudmor på söder finns det massa roliga prylar. Speciellt ömtåliga saker som skulle kunna vara roliga att kasta ned i golvet. Så vi alla sprang efter ungarna. Japp. Plural. Två klåfingriga och en famnsovare. Vi fick liksom bygga på höjden för de två förstnämnde. Hemma hos gudmor äter man stekt falukorv med pasta. Och klappar babblarna med kladdiga händer på Tv:n. Och pussas. Dock inte på babblarna. Utan på tjuvarna i Pippi Långstrump. Båda två fick sig en rejäl smackande puss genom tv rutan. Märkliga unge det där. Inte ens herr Nilsson fick sig en puss. Och han är ju i alla fall söt. Mer än vad man kan säga om de två gubbarna. Borde jag vara lite orolig kanske? Så fort farbror M kom hem så blev hon dock blyg och gömde sig under bordet. Då kom hoppet tillbaka. Hellre en unge under bordet än en som pussar på främmande gubbar. Alltså inte farbror M. Utan tjuvarna i pippi. 
 
Vi kom hem lite senare än beräknat efter vår playdate. No shit. Vi brukar alltid vara sena. Oavsett om det är när vi ska bort eller ta oss hem. Och därmed så ändrades dagens middag ungefär 3 gånger under bussresan hem. Främst för att jag blev galet sugen på fisk. Och nåt fräscht. Citron. Och nåt som skulle gå snabbt. 
 
Middagen blev därför ugnsbakad lax med dillpotatismos och min kalla dill och citronsås.
 
En riktigt god laxfilé som liksom smälter i munnen kan vara riktigt svårslagen. Den behöver liksom inte vara alltför kryddad och passar så extremt bra med enkla och lätta tillbehör. Så som ett simpelt potatismos och en kall sås. Det behöver inte vara så krångligt . Eller ta lång tid. Den här rätten tog lite mindre än 30 minuter innan den låg på tallriken. 
 
(null)
 
 
Du behöver: (4 portioner)
 
Sätt ugnen på 200 grader
4 laxfiléer
Salta, peppra efter smak och tycke
Saft frön en halv citron
 
In i ugnen i ca 25-30 minuter om laxen varit frusen innan.
 
Potatismos 
 
Koka 1 kg potatis
 
När potatisen är mjuk, häll av vattnet.
 
Mosa potatisen med en potatispress, stomp eller en vanlig enkel gaffel. Allt funkar så länge potatisen mosas.
Blanda i lite smör. Så mycket som du själv tycker om.
Salta och peppra med vitpeppar. Ta så mycket som du själv tycker om.
 
Häll i 2 matskedar dill. Från frusen förpackning eller färsk.
 
Kall sås
 
1 liten burk creme fraiche
2 Matskedar dill från en frusen förpackning  eller färsk om du har det hemma.
Saft från en halv citron
Salt, efter smak och tycke
Svartpeppar, efter smak och tycke.
 
Smidigt va? En supergod och nyttig middag på 30 minuter.
 
(null)
 
(null)
 
 
 
 
1 Pervin:

skriven

Var så kul att få hänga med er och glada ungar idag. Så härlig energi 😍❤ puss puss. Och maten ser sjukt gof ut! Måste testa 😍😄

Svar: Var jätte kul att få hänga med dig med! ❤️❤️ ja testa! Supergott! 😋
Sannas Kitchen Stories

2 Linda:

skriven

Hahaha sötnos att gömma sig under bordet 😍

Svar: Ja. Min kaxiga unge under bordet... vad hände liksom? Hahaha
Sannas Kitchen Stories

3 Jenny:

skriven

Riktigt mysigt att ses idag, även fast det inte hann bli så länge ❤😘 men det tar vi igen nästa gång ❤☺

Svar: Ja, vi måste ses snart igen! Och en längre stund ❤️😘
Sannas Kitchen Stories