Pasta bonanza

Kommentera

(null)

Den här dagen kom och passerade innan jag ens hann blinka. Eller ens byta om från pyjamasen. Eller borsta tänderna. Men det sista borde jag nog inte säga högt. Dottern fick sina gaddar borstade efter frukosten i alla fall. Jag kom på mig själv någon gång efter lunch. Eller ja. Min frukost. 

Jag får väl dämpa mitt dåliga samvete med att vi får passa på att ha vår vardagslunk och mys nu innan dagis och skola börjar. Lite inomhuslek har ingen dött av. 3 dagar i rad. Dotterns bankande på fönstren kanske egentligen är ett rop på hjälp. Hon är ju då den enda som vill ut och knata i snöblasket. Det ska jag påminna henne om när hon blir äldre.

Det har som sagt blivit väldigt mycket Disney dessa dagar. Det betyder inte att vi sitter bänkade och tittar. Utan tvn står på. Lite ljud. Lite sällskap liksom. Medan vi hänger i dotterns rum. Bygger lego. Eller jag bygger. Dottern river. Äter luft mat från leksaksspisen. Vilket betyder att dottern tagit sleven från vuxenköket och trycker in den i käften på mig med ett "nam nam nam", när man minst anar det. 

Men i några dagar nu så har jag flera gånger reagerat lite illa på en reklamsnutt som Disney kanalen visar. -"Tjockisar"? Har ni med ungar också hört talas om dem? Reklam om leksaker av nåt slag. Jag har liksom grimaserat illa varje gång. Undrat lite vad fan dem pysslar med. Om reklamansvarige på kanalen rökt på eller nåt. Tillsammans med snillet som kom på och tillverkar de där "tjockisarna". 
Okej, tjockis är ett adjektiv. Enligt många är det inte en skällsord. Eller borde inte vara. Men sedan ligger det väl i betraktarens ögon vilka adjektiv man vill använda på saker och ting. Eller Människor. Eller djur för den delen. Nu går ju inte jag runt och kallar folk för tjockisar bara för att beskriva en storlek. Och jag skulle inte låta dottern peka på en annan unge, gubbe, kvinna, tonåring, sak, djur och kallade dem eller det för tjock. Vem bestämmer vem och vad som är tjocka liksom. Återigen. Det ligger i betraktarens ögon. Om målet är att ta bort den negativa klangen i ordet tjock hos barn så må så vara. Jag ser dock inte syftet eller värdet med det. Tycker bara att det känns märkligt om små barn ska springa runt med sina "tjockisar" och leka. Nej, för mig är det alltför negativt rotat. 
Som ni hör så har ju jag gått runt och irriterat mig ganska så rejält på det här. Så idag så tänkte jag bänka mig framför tvn så snart reklamen började. Japp. Det var nåt nytt. Så jag bänkade mig. Och tvn slocknar. Dottern pekade förskräckt och utbrister "no no no". Och bara där inser jag att tvn varit på lite för mycket. Till och med tvn protesterar. Och dottern. Fast tvärtom. Jisses. Vi kanske kan ha varit hemma med tvn på lite för länge nu. 
Men jag ville ju verkligen se. Så jag satte på tvn igen. Och jag hann. Faktiskt. Reklamen på barnkanaler är faktiskt inte så långa så man kan säga att jag hade tur. 
Jag spände både ögon och öron. Höjde till och med volymen två snäpp. Beredd på att skriva ett argt mejl. Eller nåt. Jag har ju tydligen blivit en sån. Sån som skriver lappar. Arga mejl är väl nästa steg antar jag. Inte för att arga lappen är klar än. Den ligger fortfarande påbörjad sovrummet. Men det är ju inte som om jag har all tid i världen liksom. Förutom att jaga tv reklamer. 
Hur som, jag var på helspänn. Kände hur jag redan började bli irriterad så snart jag såg de små tjockis bilarna synas i rutan. Det var alltså knubbiga små bilar. 
Så utropar den kvinnliga, barnsliga, klämkäcka rösten nåt som mest troligt är lika klämkäcka adjektiv och avslutar med nåt suspekt. Sedan  kom slogan på tv skärmen. Och jag var tvungen att ta två steg närmre Tvn för att verkligen se om jag såg rätt. Och ja. Eller nej. Jag såg rätt. Men i och med att jag såg rätt så insåg jag att jag haft fel hela tiden. Shopkins. Tjockisbilarna heter "Shopkins". Vem döper leksaksbilar för 
"s h o p k i n s" ? Okej, betydligt bättre än "tjockisar". Absolut. Men ändå. Och innan ni dömer mig. Försök säga "Shopkins" lågmält och snabbt. Flera gånger.
Och ja. Det är nog dags för tant att ta och kolla hörseln. Och synen. 

Lite snopet så drog jag med dottern från tvn och tillbaka till tvångsmatandet av luftmaten och luftkaffet. Vilket bara fick mig sugen på kaffe. Och något sött.
Så jag mutade dottern med vattenlekar i köket medan jag hällde i mig kaffe och smygåt en kaka. Dottern pekade självklart på kakbiten som jag tuggade i mig frenetiskt. Jag gav henne ett äpple och sa att det var det som mamma smaskade på. Som den döve sockerhycklare jag är. 

Lagom till att det var dags för mig att laga middag så lät jag dottern sitta framför tvn och kika på Musses klubbhus. Allt för att kunna hacka löken ifred och slippa klättrande små kroppar vid spisen. Då händer det igen. Jag hör nåt suspekt. Musse och company sjunger "fy fan ". Jag spetsar öronen allt vad jag kan och hör det igen. Som den normala sunda föräldern jag är så rusar jag givetvis till vardagsrummet och min lugnt sittande dotter. Hoppar över grindjäveln. Slår i foten för femhundraelvte gången bara idag och landar framför tvn. Och spänner blicken i Långben. Dottern spänner mest sin blick i mig. Och då hör jag. "Tipp topp" inne barnslig stämma. Det var droppen. Tvn stängdes av och dottern fick följa med till köket och leka vattenleken med diskbänken.


Idag blev det en riktigt pasta bonanza till middag. Jag glömde bort att jag lagade middag för en liten familj och inte en italiensk släkt. Så det blev middag för ett helt kompani. Eller 8 personer. Men det är ju bra för stora familjer. Eller om man ska ha gäster. Eller behöver matlådor.

Pasta bonanza med skaldjur!
(null)

1 gul lök
Vitlök, 3 små klyftor 
Spenat, 200 gram eller en stor påse
Matlagningsgrädde, 2 1/2 dl
Coctailtomater, 2 paket
Spagetti, 500gram
Parmesan, ca 90 gram
Skaldjursmix 2 paket, totalt 800g
Olivolja

(null)


Se till att skaldjursmixen är tinad.

Koka spagettin enligt paketet. Se till att hälla i rikligt med olivolja i och salt i vattnet.

Finhacka vitlöken och fräs den i en stekpanna med en skvätt olivolja. Ha på medelhögvärme.
Släng i skaldjuren och värm upp den i ett par minuter. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Hacka löken medan skaldjuren värms upp i vitlöken. 

Häll i löken i den tomma stekpannan och stek tills den blivit mjuk och smått genomskinlig.

Häll på spenaten och stek tills den sjunkit ihop och blivit mjuk. 

Dela coctailtomaterna i halvor medan spenaten steks.

Häll i matlagningsgrädde i stekpannan och rör om. Släng i coctailtomaterna. Salta och peppra. 

Häll av spagettin men spara ett par dl av pastavattnet. Typ ett normalstort glas.

Riv parmesanen i en skål.

Häll i skaldjuren i stekpannan och värm upp någon minut. 

Häll i spagettin i stekpannan och blanda ordentligt. Häll på lite av pastavattnet så det inte blir för torrt. Och för att få med den goda smaken.

Häll på parmesanen och blanda om.

Häll upp pastan på ett stort uppläggningsfat och servera! 

(null)

(null)

(null)