Potatis & purjolökssoppa

2 kommentarer

(null)


Jag har i 2 kvällar och nätter i rad tryckt i köket och försökt spela in en jävla videopresentation. Vilket betydde att jag frustrerat satt och käkade upp påskdekorations godiset och svor åt hur obekvämt det där var.

Jag är inte den som är den. Eller den som undviker att äta godis. Eller sött. No shit liksom. Men! Att äta ren choklad har visat sig vara rena mardrömmen för mitt ansikte. Eller hy. Detta är en ny och väldigt sorglig upptäckt för mig. En riktigt jäkla stor nackdel med att vara chokladätare. Det var så himla mycket lättare förr. När jag hatade choklad. 
Så nu sitter jag här. Med en gigantisk finne på kinden lagom till påsk. Men det är ju bara att resignera till helgens frosseri och låta mig förfalla. För mer sött och godis lär det ju bli den här helgen. 

Just nu sitter jag och häller i mig kaffe. Ögonen grusar sig och jag skulle kunna somna sittandes på pallen i köket. Det skulle inte vara första gången om det sker, om man säger så. Varför jag ens hamnade på pallen i köket när jag kunnat lägga mig i soffan fattar jag inte. Och nu orkar jag inte ta mig dit. Trots träsmak i röven. 
Sambon och dottern ligger och sover middag men bör vakna när som helst. Och då kan man ju undra varför jag inte ligger där och passar på att sova jag med nu när jag knappt kan fokusera blicken. Eller samla tankarna. Och det är en bra jävla fråga. Men jag har städat. Plockat undan. Fixat med påskpyntet. Gjort det fint. Gömt skit i garderober och lådor. För sånt tyckte jag var viktigare än sömn. Idioti. Jag mår så mycket bättre och sover mycket bättre när det är städat och fint runt omkring mig. Så jag offrar min sömn till fördel för sånt. Som nu när jag tänker efter är rätt korkat då dottern mest troligt kommer att skapa ett mindre kaos inom 5 minuter efter att hon vaknat. Men det var fint. Så länge det varade. 

Hur kommer det sig att det är så? Är det bara jag eller finns det fler som mig? Sambon kan sova mitt i en misär. I ett kaos. Ett tredje världskrig. Utan att påverkas. Sen levde han i och för sig sina första år här i livet en bit från Tjernobyl så det kanske är något medfött fel. Eller defekt. Eller välsignelse. Och vad är min ursäkt ? Att jag är lite smått anal när det kommer till rena tror och lider av en släng ocd? För att kompensera för mitt virrvarr till kaos i huvudet kanske.

Strax måste jag i alla fall få upp familjen. Ungen skall klä ut sig till påskkärring har jag bestämt. Vi får väl se vad hon tycker om det. Och sen ska vi påska lite med teckningar och blommor till morfar. Och härja hemma hos honom medan jag packar ihop det sista från mitt gamla flickrum. 

Så medan jag gör jag det så tänkte jag att ni skulle få receptet på världens godaste soppa som är kvällens middag. 

(null)


Thursday soup -
Potatis & purjolökssoppa
4 portioner

Du behöver:

1 kg potatis
1 purjolök 
1 -2 vitlöksklyfta/-or
1 liter vatten
2 tärningar med grönsaksbuljong
5 dl grädde
3 dl créme fraîche 
Salt
Vitlökspeppar
Vitpeppar

Bacon 2 paket

Skala och skiva potatisen och purjolöken i bitar. Använd hela purjolöken, även det gröna. Se dock till att skölja den noga för att slippa få massa sand och grus i soppan.

Häll i potatis och purjolök i en stor kastrull och koka tills potatisen blir mjuk i en liter vatten och buljongtärningar.

När potatisen är mjuk så häller du i grädde och créme fraiche. Beroende på hur syrlig du önskar soppan så kan du hälla i mer eller mindre créme fraiche. 

Ta av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. 

Sätt tillbaka soppan på spisen och pressa ned vitlök. Krydda sedan soppan efter smak och tycke. Var försiktig med saltet då soppan redan är rätt salt efter buljongen så smaka av. 

Låt soppan stå och puttra ett tag och låt alla smaker och kryddor gå ihop innan servering.

Passa på att tärna baconet och knaperstek det medan soppan gottar ihop sig. 

Servera soppan i en skål, toppa med baconet och med nybakat bröd.  Njut! Det här kan vara en av de godaste sopporna som jag vet. 

(null)


 
1 Angelica Wåhlin:

skriven

Men vad gott!

Svar: Det var helt gudomligt gott, du måste testa! 😍😋
Sannas Kitchen Stories

2 Linda:

skriven

Smarrigt! Jag har nog en släng av ocd jag med 🙈 Men jag har tur, min avkomma gillar att plocka undan. Eller så har jag hjärntvättat henne med mitt plockande 😂

Svar: Hahaha det är bra gener det där! 😂😂😘
Sannas Kitchen Stories